Een combi van zon en cultuur, dat vind je in Lissabon. De Portugese hoofdstad heeft veel te bieden als het aankomt op diversiteit. En niet alleen de bevolking is divers, ook de bezienswaardigheden en de cultuur. Er valt zo veel te beleven, dat de kans groot is dat je verliefd wordt op deze stad. De onderstaande zeven bezienswaardigheden zijn dé hoogtepunten van Lissabon, maar daarnaast heeft de stad natuurlijk nog veel meer te bieden. Dit kun je vinden via ‘bezienswaardigheden Lissabon’.

1. Praça do Comércio

Lissabon kent een enorm plein, het Praça do Comércio. Dit plein wordt ook wel bestempeld als een van de mooiste pleinen van Europa. Je vindt dit plein aan de rivier de Taag, in het centrum van Lissabon. Veel mensen kunnen hier even ontsnappen aan de drukte van Lissabon. Het plein straalt namelijk rust uit, want aan een kant heb je prachtig uitzicht over de rivier. Bovendien is dit plein wel 150 meter breed en 150 meter lang. 

2. Mosteiro Dos Jerónimos

Lissabon staat bekend om haar prachtige bouwwerken en daar is het Monsteiro Dos Jerónimos er een van, ook wel het Hiëronymietenklooster genoemd. Het is een klooster dat is gebouwd in de typische Manuelino-stijl, een stijl die je alleen tegenkomt in Portugal. De stijl werd wel vaker toegepast en is vernoemd naar de toenmalige koning Manuel I. Echter, is het Hiëronymietenklooster zo uniek dat het zelfs sinds 1983 een plekje heeft gekregen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. Binnen in het klooster bevindt zich een museum, het Maritiem Museum. 

3. Castelo de São Jorge

Lissabon is op in totaal zeven heuvels gebouwd. Een daarvan heet São Jorge, de hoogste heuvel van allemaal. Hier bovenop staat het kasteel van Sint-Joris oftewel het Castelo de São Jorge. Dit kasteel telt wel elf torens en werd gebouwd in de tweede eeuw voor Christus. Helaas werd het kasteel verschillende keren veroverd, waardoor men keer op keer het kasteel ging verbouwen. En dat resulteert vandaag de dag in een enorm kasteel. In 1940 is het kasteel gerenoveerd en je kunt er tegenwoordig een bezoekje aan brengen. Wel moet je hiervoor een flinke klim afleggen, of je kunt de tram nemen.

4. Alfama

Wanneer je het Castelo de São Jorge hebt gezien, kun je meteen doorslenteren naar Alfama. Voor veel mensen is Alfama de mooiste wijk van Lissabon. Naast dat het de mooiste is, is het ook de oudste. Het bleef namelijk intact tijdens de aardbeving van 1755. In deze wijk kun je dus veel historische gebouwen vinden. Bovendien kenmerkt deze wijk zich door gezellige, smalle straatjes met vele restaurants. Ook mogen de barretjes niet ontbreken waar geregeld wat fadomuziek wordt gedraaid, de typisch traditionele muziek uit Portugal. 

5. Torre de Belém

Net als het Hiëronymietenklooster is het Torre de Belém ook gebouwd in Manuelino-stijl en ook dit gebouw heeft een plek op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het is een prachtig bouwwerk dat vroeger diende als verdedigingstoren en als toegangspoort wanneer schepen op ontdekkingsreis gingen. Gelukkig is ook dit gebouw bespaard gebleven tijdens de aardbeving van 1755, alleen de toren is ietwat richting het vasteland verschoven. En als je toch in de buurt bent van deze toren, ga dan zeker langs de lekkerste bakker van Lissabon. Deze bakker heet Confeitaria de Belém en hier kun je de populaire pasteis de nata proeven: typische custardtaartjes uit Portugal.

6. Ponte 25 de Abril

Een brug in Lissabon heeft heel veel weg van een brug in San Francisco. Je weet wel, de Golden Gate Bridge. En dat is geen toeval. De Ponte 25 de Abril en de Golden Gate Bridge namelijk allebei gemaakt door hetzelfde bedrijf. De Ponte 25 de Abril is een echte eyecatcher van Lissabon, boven de Taag. De brug is namelijk wel twee kilometer lang en het biedt je een fantastisch uitzicht over de stad. Bovendien heeft deze brug wel zes rijbanen, een spoorverbinding, een looppad en ook kun je met de fiets over de brug. 

7. Sintra

Op zo’n dertig kilometer van Lissabon vind je het stadje Sintra. Je kunt hier prima met de auto naartoe, of met de trein. Sintra is een kleurrijk, schattig stadje vol met pracht en praal waardoor het lijkt alsof je je in een sprookje waant. Dit ministadje is maar 150 meter lang, maar heeft talloze kastelen en paleizen. Een daarvan is het Paleis van Pena, oftewel het Paleis van Sintra, dat zich kenmerkt door een mix van gekleurde gebouwen en verschillende stijlen. Daarnaast heb je nog de Quinta de Regaleira die een geheimzinnige sfeer uitstraalt. Ook de Castelo dos Mouros is het bezoeken waard: een kasteel dat stamt uit de achtste eeuw. En dit zijn niet de enige prachtgebouwen die Sintra heeft. In ieder geval kunnen we een ding verklappen: één dagje Sintra is niet genoeg om alles te kunnen zien.