De bouw is een van de belangrijkste sectoren in Nederland. Deze sector zorgt ervoor dat we normaal kunnen wonen, werken en rijden. Dat houdt ook in dat de bouwsector continu in ontwikkeling is. Er liggen dan op dit moment ook behoorlijk wat unieke kansen open waar de bouwsector zich in kan gaan verdiepen. Hieronder vertellen we meer.

1. Duurzaam en circulair bouwen

We beginnen steeds meer aandacht te besteden aan het milieu. En dat is maar goed ook, want de aardbol heeft onze hulp hard nodig. Gelukkig helpt de bouwsector op dit gebied al een handje. Zo wordt duurzaam wonen en werken steeds belangrijker. In 2050 moeten zelfs alle gebouwen en woningen CO2-neutraal zijn. Maar naast dat gebouwen duurzaam moeten zijn, is het ook belangrijk dat de bouwwerkzaamheden op een duurzame manier worden uitgevoerd. Hiervoor wordt duurzaam en circulair bouwen steeds vaker een pre, waarbij er zo min mogelijk nieuwe grondstoffen te hoeven worden uitgeput. Dat is beter voor het milieu, want het winnen van nieuwe grondstoffen is een enorme belasting voor onze aardbol. 

2. Biodiversiteit behouden

Om voort te borduren op het duurzame aspect: ook moet de biodiversiteit worden behouden. Zo kun je denken aan natuurinclusief bouwen: een manier van bouwen waarbij de biodiversiteit zo goed mogelijk wordt behouden. Zo kun je denken aan het plaatsen van verblijfsplaatsen in de gevels voor bedreigde vogelsoorten, of het aanleggen van groene daken. 

Deze vorm van natuurinclusiviteit wordt tegenwoordig steeds belangrijker om de natuur een handje te helpen. Op deze manier kunnen bedreigde vogels namelijk verder leven als hoe ze gewend waren. Maar ook zal de aarde blij worden wanneer we steeds vaker kiezen voor groen. We benoemden net al het groene dak: dit is een natuurlijke waterbuffer, zorgt voor isolatie en je behoudt de flora en fauna. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het verkoelende effect. Wanneer iedereen zou kiezen voor een groen dak, groene gevel of groene tuin, zal de stad behoorlijk afkoelen. 

3. Digitalisering

Niemand kan eromheen draaien: het digitale tijdperk. Vrijwel ieder bedrijf moet erop inspelen, en ook de bouwsector kan niet achterblijven. Gelukkig liggen er genoeg kansen voor de bouwsector, zoals het werken met slimme technologie. Hierbij kun je denken aan het maken van 3D-tekeningen of het laten zien van een bouwproject door middel van virtual reality. Hiermee kunnen eventuele fouten alvast worden achterhaald of kunnen de wensen van de klant nog worden aangepast. Dat scheelt een boel tijd én geld.