Gedurende je zwangerschap krijg je te maken met veel nieuwe taken. Je moet een babyuitzet kopen, nadenken over je bevalling en je voorbereiden op het aanstaande ouderschap. Hoewel er dus emotioneel en praktisch veel te regelen valt, is het ook belangrijk om de administratieve taken goed geregeld te hebben voor je zwangerschap. In deze blog nemen we je mee in de belangrijkste taken.

Zorgverzekering op orde?

Een zwangerschap brengt veel kosten met zich mee. Zo bezoek je regelmatig de verloskundige, onderga je verschillende onderzoeken en zijn er bij de daadwerkelijke bevalling ook (veel) zorgprofessionals betrokken. Gelukkig, wordt het merendeel van deze kosten vergoed uit je basisverzekering. Als je echter gebruik wilt maken van fysiotherapie, een zwangerschapscursus of een poliklinische bevalling zonder medische indicatie, dan moet je ook een aanvullende verzekering afsluiten. Neem daarom ruim de tijd om uit te zoeken welke zorgverzekeraar voor jou de beste zorgverzekeraar is. Dit is heel persoonlijk en afhankelijk van jouw zorgbehoefte. In de praktijk is voor veel zwangere een goede zorgverzekering een combinatie van de basisverzekering en aanvullende zorg.

Verder is het ook slim om in het jaar dat je zwanger bent, je eigen risico niet te verhogen. De meeste kosten tijdens je zwangerschap worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar hier moet je ook een eigen risico over betalen. In 2023 bedraagt het minimale eigen risico €385,00.

Testament vastleggen

Het testament is niet iets waar je direct over na wilt denken als je zwanger bent. Toch, is het belangrijk om belangrijke afspraken al tijdens je zwangerschap vast te leggen in een testament. Zo bescherm je je kindje optimaal.

In een testament kun je laten vastleggen wat er gebeurt met je spullen, huis en andere bezittingen als je komt te overlijden. Maar ook wie er voor de kinderen gaat zorgen als zowel jij als je partner komen te overlijden. Je kunt maximaal twee personen aanwijzen als voogd. Zij krijgen dan het ouderlijk gezag over je kindje als er iets zou gebeuren.

Hoewel deze thema’s een ver-van-je-bed-show zijn, kun je het maar beter alvast geregeld hebben voor je kindje. Dan hoef je hier daarna nooit meer over na te denken.

Kinderopvang

Wil jij na je bevalling en kraamtijd weer gaan werken? Dan is het belangrijk om alvast tijdens je zwangerschap goed na te denken over de kinderopvang. In Nederland zijn er verschillende vormen van kinderopvang, zoals een kinderopvangcentrum, een gastouder, een oppas aan huis of familieleden die komen oppassen.

Als je gebruik wilt maken van een geregistreerde opvang, dan is het belangrijk om al vroeg in je zwangerschap afspraken te maken. De wachtlijsten zijn vaak lang en je wilt als (toekomstige) ouder ook een goede klik hebben met de partij waar je je kindje straks naartoe brengt. Als je eenmaal een goede kinderopvang gevonden hebt, vergeet dan niet om ook alvast je kinderopvangtoeslag aan te vragen.