Heb je in Duitsland een mooie auto gezien en ben je hier helemaal verliefd op? Dan wil je deze auto mogelijk kopen. Dit behoort tot de mogelijkheden. Je moet de auto dan importeren uit Duitsland. Omdat veel Nederlanders dit nog niet eerder gedaan hebben, weten zij niet hoe dit moet. Dit weerhoudt jou er mogelijk van een auto te importeren uit Duitsland. Zonde, want het is niet bijzonder lastig. Daarom vertellen we je hier hoe je een Duitse auto importeert.

Koop de auto

Om te voorkomen dat jouw droomauto door iemand anders gekocht wordt, schaf je hem aan. Je richt je hiervoor simpelweg tot de verkopende partij. Zoek wel even uit waar je mee te maken hebt. Wordt de auto verkocht door een particulier? Vraag jezelf dan af of het verstandig is om de auto te kopen. Je bent in dat geval namelijk niet verzekerd van kwaliteit. Dit is wel het geval als je de auto koopt bij een officiële merkdealer. Daarom heeft dit altijd de voorkeur als je een auto wilt importeren uit Duitsland.

Zorg dat hij in Nederland komt

Heb je de auto inmiddels in jouw bezit? Dan moet je ervoor zorgen dat hij in Nederland komt. Dit kan op twee manieren. Als je momenteel al in Duitsland bent, kun je zelf met de auto naar Nederland rijden. Wanneer je de auto online gekocht hebt, is dit een tijdrovende klus. Je moet immers eerst naar de Duitse dealer rijden. Zit je hier niet op te wachten? Geen probleem, want je kunt de auto namelijk ook naar Nederland laten transporteren. Dit brengt weliswaar kosten met zich mee, maar je hoeft zelf nergens rekening mee te houden.

Registreer de auto en doe BPM-aangifte

Zodra jouw auto in Nederland is, moet je hem eerst registreren. Hiervoor dien je zelf langs te gaan bij een RDW-keuringsstation. Soms zit deze om de hoek, maar het kan ook zijn dat je hier een stukje voor moet rijden. Zo’n registratie brengt overigens altijd kosten met zich mee. Dit geldt ook voor de BPM-aangifte die je na de registratie van jouw Duitse importauto moet doen. Na deze aangifte ontvang je een aanslag die je vaak eerst moet voldoen voordat je met jouw auto de weg op mag.

Wacht tot de auto rijklaar is

Als je alle bovenstaande stappen doorlopen hebt, is het wachten tot jouw auto rijklaar is. Dit is het geval als de RDW een kenteken afgeeft. Je ontvangt in dat geval een kentekenbewijs, waarna de kentekenplaten aangemaakt kunnen worden. Gaat een Duitse auto importeren jou boven de pet? Besteed dit dan uit aan een gespecialiseerd auto-importbedrijf. Zo’n bedrijf neemt jou alles rondom de import van een Duitse auto uit handen. Bovendien betaal je vaak aanzienlijk minder dan wanneer je zelf een auto importeert uit Duitsland.