Wanneer je een huis hebt gekocht, wil je deze inrichten en verbouwen naar jouw eigen smaak. Toch beschikken veel mensen over twee linkerhanden en is klussen niet voor hen weggelegd. Gelukkig bestaan er verschillende tips die je kunt opvolgen om de klusjes toch tot een succes te brengen. Laat het klussen maar beginnen!

Voordat je begint met klussen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak bijvoorbeeld een planning van de klussen die je wilt gaan uitvoeren en schrijf op welke materialen je hiervoor nodig hebt. Wanneer je een uitbouw op de planning hebt staan, moet je controleren bij de bouw- en woningtoezicht of dit wel is toegestaan. Bovendien is het prettig om een verzekering af te sluiten die schade vergoedt aan jouw huis, welke al eenvoudig zijn af te sluiten bij Alpina.

1 Zorg dat je de juiste apparaten in huis hebt

Het klussen begint bij het hebben van de juiste apparaten: bij de meeste klussen zijn apparaten erg handig en deze kunnen ook een hoop tijd besparen. Een boormachine is een apparaat dat je veelvuldig zult gebruiken en daarnaast kan een schuurmachine erg handig zijn. Wanneer je een apparaat maar één keer denkt nodig te hebben, kun je deze het beste huren.

2 Behangen

Behangen is voor de meeste mensen niet zo’n leuke klus. De strook is niet goed afgeknipt, het patroon loopt niet goed over of er komen luchtbellen tevoorschijn. Vooral voor dat laatste probleem volgt een handige tip. Je kunt namelijk met een stanly-mesje of een scheermesje een piepklein sneetje maken in het behang. Zo kan de lucht ontsnappen en vervolgens smeer je een klein beetje behanglijm achter het sneetje. Veeg met een natte doek de lijmresten weg.

3 Kamer voor kamer

Begin niet met allerlei klussen tegelijk. Wanneer er een muur moet worden geverfd in de slaapkamer terwijl je nog bezig was in de woonkamer, kan ervoor zorgen dat je in tijdnood komt. Begin daarom met de belangrijkste plek van het huis: de woonkamer. Als de woonkamer af is kun je beginnen met een slaapkamer en begin daarna pas aan de andere slaapkamer. Wanneer je alsnog in tijdnood komt, heb je in ieder geval een ruimte waar je alvast kunt wonen.

4 Blijf optimistisch

Hoe nauwkeurig je de klussen ook hebt gepland, het komt weleens voor dat ze in de soep lopen. Ook kunnen er klussen bij komen waar je in eerste instantie geen rekening mee hebt gehouden. Controleer daarom van tevoren of je een goede inboedelverzekering hebt afgesloten. Wanneer je de klussen laat doen door een aannemer, kun je ook een verzekering afsluiten voor de eventuele schade die hij kan veroorzaken in jouw huis. Blijf in ieder geval altijd optimistisch als je begint met klussen, want de klussen kunnen anders lopen dan verwacht.