Stress, steeds meer mensen hebben er mee te maken. We hebben nou eenmaal een druk leven waarin we veel moeten. Een soort automatische piloot, je wordt eigenlijk geleefd. Overdag werken, dan eten koken en voor het gezin zorgen en in de avond nog de dagelijkse dingen en dan is de dag vaak alweer voorbij en voordat je het weet lig je moe en voldaan in bed. Maar heb je genoeg tijd voor een hobby en kun je je goed ontspannen? Iets waar veel mensen tegenaan lopen en daarom een paar tips zodat je meer kunt ontspannen, dit kan iedereen namelijk leren!

Ga de natuur in

De eerste tip gaat over de natuur. Ga fietsen of wandelen, net wat je fijn vindt. Even je hoofd leegmaken, rustig om je heen kijken, tussendoor op een bankje zitten en genieten van het uitzicht. Je zou ook eens kunnen picknicken, of een boek mee kunnen nemen en dan even genieten van de stilte en je boek natuurlijk! Je kunt de bossen ingaan, of naar het strand, net wat voor jou een manier is om even je hoofd leeg te maken en dus te ontspannen.

Geniet van je huisdieren

Dieren voelen je heel goed aan en kunnen er ook voor zorgen dat je gaat ontspannen. Je kunt een hond of kat aaien en vaak worden mensen daar rustig van, of wandelen met de hond. Maar ook gewoon het verzorgen van je dieren kan ontspanning geven, je bent dan namelijk even met wat anders bezig. Waar geniet jij van in het leven? Kun jij ook zo genieten als je eigen hond in de beste hondenmandligt? Of misschien wel van jouw kat die de beste krabpaal heeft gekregen. Waar moet een goede kattenbak aan voldoen? Ook dat is van belang als je katten hebt, in ieder geval moet je per kat een kattenbak in huis hebben staan. 

Plan me-time in                                             

Lekker even tijd voor jezelf inplannen dat kan je ook helpen om meer te kunnen ontspannen. Zet een groot kruis in je agenda op woensdag tussen tien en elf uur bijvoorbeeld of vrijdagmiddag tussen twee en drie uur. Deze tijd heb jij dan voor jezelf en dan kun je doen waar je zin in hebt, fietsen, wandelen, in de tuin zitten, of lekker op de bank liggen of een goed boek lezen. Plan jouw momenten in voor jezelf, zodat jij even op kunt laden!