Een kunstwerk is een echte eyecatcher in het interieur, maar vaak wel een dure eyecatcher. Gelukkig hoeft het niet in alle gevallen duur te zijn, want veel mensen ontdekken dat je ook kunst kunt lenen. Maar, hoe gaat dat kunst lenen eigenlijk in zijn werk en wat zijn de voordelen ervan? Hieronder lees je meer.

Hoe werkt het lenen van kunst?

Kunst lenen gebeurt vaak bij een kunstuitleen. Je kiest een mooi kunstwerk uit dat goed past bij jouw woonkamer of kantoor. Vervolgens kun je het kunstwerk huren voor een bepaald bedrag per maand. Vaak zit in dit bedrag ook een verzekering en meestal bouw je ook een spaartegoed op. Als je helemaal weg bent van het kunstwerk kun je het voordeliger kopen, omdat je al een deel hebt afbetaald. Bevalt het schilderij je toch niet? Dan kun je het heel eenvoudig omruilen voor een andere.

Altijd een geschikt schilderij

Wanneer je een kunstwerk leent, zit je er dus niet voor altijd aan vast. Vooral als je weleens van interieur verandert is het zonde als jouw schilderij daar niet meer bij past. Schilderijen zijn namelijk over het algemeen erg duur. Als je een schilderij huurt heb je dat probleem niet. Zoals net al werd benoemd kun je het altijd omruilen voor een ander, passend kunstwerk. Dit hangt natuurlijk wel af bij welke kunstuitleen je een kunstwerk gaat huren.

Kunst is in

Steeds meer mensen gaan in zien dat kunst mooi kan zijn. Het is een toevoeging aan de ruimte en zorgt ervoor dat de ruimte als een geheel aanvoelt. Bovendien kan kunst een bepaalde emotie opwekken: de een wordt blij van een kunstwerk terwijl de ander er inspiratie van krijgt. Ook kan kunst iets persoonlijks over jou vertellen. Het kunstwerk spreekt jou namelijk aan, omdat jij voor dat kunstwerk hebt gekozen. Wanneer je af en toe eens wisselt van kunstwerk, kan jou dat weer nieuwe emoties doen opwekken en een nieuwe boost van inspiratie geven. En dat maakt kunst zo bijzonder.

Betaalbaar

Het grootste voordeel van het lenen van kunst is dat het goedkoper is dan wanneer je een kunstwerk koopt. Bovendien bouw je vaak tijdens het lenen een spaartegoed op. Als je achteraf toch het kunstwerk wil kopen zal jou dat een boel geld schelen, omdat je natuurlijk al een deel hebt afbetaald. Wil je toch liever meteen kunst kopen? Gelukkig hoeft het kopen van kunst ook niet altijd duur te zijn: in sommige gevallen kun je ook kunst kopen in termijnen. Hierdoor verspreid je het aankoopbedrag over bijvoorbeeld een aantal maanden, waardoor je niet in een keer een smak met geld hebt uitgegeven.